Smakprov ur boken - Om frukost

Så här skrev jag om vår frukost till våra gäster:
"Vintertid är nog frukosten den viktigaste måltiden på hela dagen. Den ska ge kraft och ork åt kroppen i skidbacken eller längdspåret. Slå dig ned i vår frukostmatsal där de tända ljusen gör det extra trivsamt. Vår frukost består av olika sorters grovt bröd med russin eller nötter eller rågbröd rullade i olika korn. Rikligt med olika pålägg, lös- eller hårdkokta ägg och naturligtvis en mättande havregrynsgröt som gör magen glad står också på menyn. Apelsinklyftor, kiwi och andra frukter och grönsaker är något vi tycker om att duka upp på vår frukostbuffé. Efter ett glas juice eller en kopp kaffe eller te som avslutning beger du dig sedan ut i den vita vintervärlden för att ägna dig åt din favoritsysselsättning. Hungrig lär du inte bli på länge."
 
En uppdukad frukostbuffé i vårt dalablå kök, vad kunde väl vara vackrare än det?
En av höjdpunkterna för mig när vi drev vårt vandrarhem var att göra ordning frukosten. Medan gästerna fortfarande sov smög jag försiktigt in i köket och började förbereda dagens viktigaste mål. De skulle stå sig många timmar utomhus med olika aktiviteter både sommar och vinter och behövde en rejäl frukost för att klara dagens strapatser. När vi hade vasaloppsåkare var gröten den viktigaste grunden, och den stora grötkastrullen puttrade tidigt på morgonen. Frukosten serverades vid 4–5 tiden, för sedan skulle åkarna iväg och lägga ut sina skidor på startområdet. Sen satt de i bussarna och väntade på att klockan skulle närma sig starten klockan åtta. Jag minns första gången vi skulle göra frukost till våra vasaloppsåkare. Barnen var små och för att allt skulle fungera smidigt hade barnens farmor och farfar kommit till oss för att hjälpa till. Jag vaknade först och gick upp redan vid halvtretiden när alla andra sov. Jag väckte inte de andra utan började istället göra ordning gröt och annat till åkarna och tänkte att det är ju lätt som en plätt det här. Tills farmor kommer upp och undrar vad det är som luktar bränt. Jag hade glömt att röra om i grötkastrullen med gröt för 30 personer. Allt var bränt och bara att kasta. Hm, det gick visst inte så bra att göra allt själv? Och vi hade inte så mycket havregryn kvar att göra mer gröt på. Farmor tog allt som fanns som man kunde göra gröt på: vetekli, rågkross, havregryn, musli, ja det blev en speciell gröt, men ingen klagade utan alla åt med god aptit av farmors nödgröt.
 
10 tips för en lyckad frukost
  • Servera frukosten på vackert och framförallt helt och enhetligt porslin. Kantstött och slitet porslin drar ner helhetsintrycket. Tänd ljus och dekorera med blommor för att förhöja stämningen.
  • Om du serverar frukost som buffé så lägg inte upp för mycket på en gång. Fyll istället på efterhand av till exempel skinka och korv. Använd kylplattor för kylvaror som filmjölk, mjölk, charkuterier, med mera.
  • Färskt bröd är ett måste. Antingen bakar du själv, värmer bake off, eller beställer från närmaste bageri med leverans samma morgon.
  • Glöm inte allergiker. Var beredd på att kunna svara på vad det du serverar innehåller. Ha gärna små skyltar med innehållsförteckning vid varje fat.
  • Variera frukosten efter årstiderna: Färska bär på sommaren, äpplen och plommon under höst och vinter, olika variationer av ägg till påsk, och så vidare och så vidare. Försök hitta lokala leverantörer av till exempel ägg och pålägg.
  • Har du någon lokal leverantör av till exempel ägg, eller marmelad kan du själv sälja dessa varor. Gästerna brukar uppskatta att kunna köpa och ta med sig hem något gott de upptäckt på frukostbordet.
  • Håll rent och fräscht, duka av disk snabbt så att nya gäster sätter sig vid ett rent bord.
Vill du läsa frukostrecepten och hela boken så kan du beställa den här tex>>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0