Smakprov ur boken - inledningen

Denna bok är en blandning av berättelsen av hur det gick för oss att driva vandrarhemmet och konkreta tips och råd till dig som vill starta eller driver ett vandrarhem, pensionat eller Bed & Breakfast. Oavsett om du har eller drömmer om en stor verksamhet eller bara att hyra ut några rum så hoppas jag att du ska hitta något i boken som du kan ha nytta av. Boken är också min hyllning till världens bästa jobb – att jobba med människor, turism och upplevelser.

Du får också möta några andra vandrarhemsägare som berättar sin historia. Följ med i några spännande historier och vackra miljöer om livet som vandrarhemsägare.
Själva startade vi helt utan erfarenhet eller någon bok som kunde beskriva hur det var att driva vandrarhem och vad som kunde vara bra att tänka på. Så här i efterhand tror jag det var meningen, för hade jag vetat vad som väntat oss hade du inte suttit med denna bok i din hand.
Jag hoppas att jag kan inspirera dig till att förverkliga din dröm eller om du redan driver ett eget vandrarhem idag så kanske du kan få idéer och tips som du kan ha nytta av för din verksamhet!
En fråga som jag ofta fick när vi drev vandrarhemmet var om det verkligen var lönsamt och om man kunde leva på det eller till och med blir rik på det?
Om du förknippar rik med ordet pengar så blir man inte rik av att driva ett litet pensionat eller vandrarhem. Det blev inte vi i alla fall. Jag blev däremot rik på möten med människor, av beröm för mitt nybakade bröd eller ett härligt nöjt leende från en gäst som just har ätit vår frukostbuffé. Eller ett trevligt tackkort i brevlådan från en nöjd Vasaloppsåkare. Det berikade mitt liv att möta glada människor som ville komma till oss och koppla av, umgås och må bra. Det är något som jag har med mig resten av livet. Det var också en fantastisk känsla att få bestämma själv över sitt eget ställe. Vi skapade något som vi själva ville ha det och det var upp till oss hur det gick. Det är naturligtvis en enorm utmaning att driva eget, men också en enorm glädje över att få vara den som tar besluten och göra det precis så som man själv vill.
Under åren som vi drev vandrarhemmet tänkte jag många gånger att en dag, en dag ska jag skriva en bok om det här.

Drömmen gick i uppfyllelse
Kanske var det läsk och godisbussen som kom en gång i veckan på landet under tidigt 70-tal som sådde ett frö i mig. Den stod för det genuina, nära, lilla och överraskande. Längs minibussens långsida öppnades en värld av godsaker. Varje tisdag under sommarlovet kom den åkandes längs vår slingrande, ensliga skogsväg fram till torpet som låg vid en åker och intill en insjö i det vackraste sommarlandskapet Sörmland. Här fanns helt plötsligt pommac, fruktsoda, chokladkakor, frukt, Ako-kolor med mintsmak och mycket annat gott.
Och kanske var det också de besök på olika vandrarhem med familjen som fick fröet att börja gro. Vi hyrde ofta hus i Skåne eller på Västkusten någon vecka varje sommar när jag var liten. På dit och hemvägen stannade vi alltid och övernattade vid något vandrarhem längs vägen. Jag minns att jag alltid var lika förväntansfull inför ankomsten till ett nytt vandrarhem. Hur skulle det se ut? Hur skulle rummet se ut? Låg det inne i staden eller ute på landet? Vad kunde man göra där? Vilka andra bodde där? Fanns det kanske några andra barn som jag kunde leka med? Ja, det var med stor förväntan jag satt i vår ljusblåa lilla Wolksvagenbubbla och betraktade 70-talets landskap utanför bilfönstret på väg för att upptäcka ett nytt vandrarhem.
 
Jag minns också ett besök på ett vandrarhem i Strömstad och hur pittoreskt jag tyckte att det verkade att vara vandrarhemsvärd. Det var en familj som drev vandrarhemmet. Mamman satt i receptionen och checkade in oss. Barnen och pappan satt i trädgården och fikade, och när mamman var klar gick hon också ut i trädgården till familjen. På ett klädstreck i trädgården hängde nytvättade lakan på tork, och de fladdrade vackert i vinden. Jag tog in detta ögonblick i mitt sinne, och kände med hela kroppen hur jag ville ha det som dem. Så avslappnat och mysigt det verkade vara att driva ett vandrarhem.
Min sambo hade också en dröm om att driva något eget, gärna ett vandrarhem eller pensionat där man kunde kombinera verksamhet och boende i ett. Så när vi båda kände att det var dags att förverkliga vår dröm började jakten på att uppfylla den.Forts följer....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0