Hur går det?

Det har gått ett år sedan jag kastade loss från en heltidsanställning för att testa mina vingar som egen företagare och frilans. Nu är det dags att summera hur det har gått och vad nästa års mål och planer blir.

Den största oron för att våga ta steget är ofta hur ekonomin ska gå ihop och hur man ska hitta kunder. Men efter att en klok person sa till mig - Det finns alltid en lösning, så försvann min oro och steget blev plötsligt väldigt lätt att ta förra sommaren.

Mitt mål första året var att utforska marknaden, nätverka och komma igång med verksamheten i liten skala. Skapa en hemsida, få in rutiner på att blogga, facebooka, och att skicka nyhetsbrev. 

Hemsida och Facebook
Under våren lanserades hemsidan www.sofiagynge.se där jag samlat de tjänster och produkter jag erbjuder. Där kan man tex köpa min bok och få den signerad.

Boken har också en egen facebooksida som jag jobbat aktivt med. Från att ha haft några hundra gillare är sidan nu uppe i över 2000 gillare. Jag har fått flera förfrågningar från företag som vill att jag annonserar deras varumärke på sidan, och jag har haft tävlingar med utlottning av övernattningar.

Linkedin
Under våren började jag arbeta aktivt med att nätverka på Linkedin och det har verkligen gett resultat. Det är nu en av mina största marknadsföringskanaler och ingångar till flera uppdrag.

Frukostföreläsningar
Jag har under året arrangerat ett antal frukostföreläsningar tillsammans med Anders Landgren från Youturn, men även med Daniel Stintzing från Ordbilda. Detta är något som vi kommer att fortsätta med. Under dessa föreläsningar bjuder vi på inspiration, tips, kunskap och råd, men jag får också möjligheten att bjuda på min egenkomponerade frukostbuffé till våra gäster.

Föreläsningar, utbildningar & affärsutveckling
Jag har haft flera uppdrag för företag och turismutbildningar där jag föreläst inom områdena marknadsföring, försäljning, kommunikation, service, klagomålshantering, företagskultur, vision och målbilder. De flesta kunderna har varit utanför Stockholm bl.a har jag varit i Östersund, Åre, i Hälsingland, Småland och i Göteborg.

Nätverkande
Något av det roligaste med att vara egen företagare är att nätverka med andra energigivande och spännande företagare. Jag har fått möjlighet att delta i ett flertal olika BNI-möten som gäst och som ersättare. Jag har även besökt Arndts nätverksträffar som gäst vid några tillfällen.
I början av september nätverkade jag med 100 Qoola Qvinnor på en 5-dagars resa till Kroatien. Jag höll en egen föreläsning, men lyssnade också på flera andra och knöt viktiga kontakter.

Balans i livet och livsstilsförändring
Jag har ett helt kapitel i min bok som handlar om hur du som företagare skapar balans i livet. Jag har själv levt med en hel del obalans i livet på olika sätt, och det var en av anledningarna till att jag vill vara egen också. Även om jag periodvis jobbar mycket så jobbar jag mindre tid nu än vad jag någonsin har gjort. Jag blockar kalendern med lediga tider. Vissa veckor kanske det bara blir en eller två dagar ledigt, men ofta är jag ledig 4-5 dagar i sträck, varannan vecka.

Jag har verkligen behövt denna återhämtning. Den har gett mig möjlighet att reflektera, läka sår, och hämta kraft och energi för nya utmaningar. Den har fått mig att ta tag i min livsstil där jag nu är inne i en stor förändringsfas. Jag har minskat 15 kg i vikt på 2 månader och ska ner lite till, jag har ändrat min kost och jag har fått in träning som en del av min vardag. Jag går långa promenader och jag tränar på Itrim 2-3 dagar i veckan.

Nya mål
Nu ser jag fram emot år nummer 2 som egen företagare. Det kommer bli hur spännande som helst, för jag har den senaste tiden fått flera nya ideér och även fördjupat vissa samarbeten som förhoppningsvis kommer att ge resultat framöver. Det är det som jag gillar med att vara egen. Friheten, möjligheten att utveckla och att utvecklas, att omge sig med energigivande människor, att få dela med sig och vara en del i givers gain, och att aldrig riktigt veta hur det kommer att bli men ändå veta att det alltid finns en lösning :-)

Må gott och gå ut och förverkliga din dröm nu!

Kram Sofia

RSS 2.0