Nytt år - nya planer

Så har vi kommit in en bit i januari 2014 och ett nytt år ligger framför oss. Härligt tycker jag! 
Vill du ha ett år fyllt med jobb, kunder och pengar? Men även tid för återhämtning och ledighet?
Här kommer några tips på hur du kan skapa en bra plan för 2014 - där du får tid för både jobb och ledighet.
 
7 tips på hur du skapar en bra plan för ditt företag 2014
 
1. Börja med att reflektera över vad du har lärt dig av året som gått. Vad har du lärt dig under 2013? Svara också på frågan: Vad gjorde jag när jag fick de bästa resultaten under 2013?
Skriv ner 5 saker som du vill fira att du genomfört under 2013.
 
2. Nu blickar vi framåt till 2014. Skriv ner dina 5 viktigaste/största mål för detta år. Fem saker som måste hända under 2014. 
 
3. Fundera och skriv också ner 5 värderingar som är viktiga för dig under 2014. Mina fem är hälsa, träning, mod, handling och tålamod. 
 
4. Nästa steg är att skriva ner dina Top15 mål för de kommande 12 månaderna. Planera sedan in dem månad för månad när du vill att du ska ha nått målen.
 
5. Nu är det dags att ta reda på hur dina dagar ser ut och hur du vill att de ska se ut framöver. Behöver du mer struktur, ordning och fokus i ditt företagande? Ett tips kan då vara att du skriver ner alla uppgifter du gör under en vecka. När du listat dina arbetsuppgifter - försök gruppera dem i olika block, tex att läsa och skicka mail går under kategorin Kundkommunikaton, att göra kundbesök eller ringa kunder går under Försäljning osv.
När du är klar - titta över listan och se om du vill ändra något. Behöver du lägga mer tid på något block och mindre på något annat? Prioritera utifrån vad som ger mest effekt för ditt företag. Är det något du vill ta bort helt och kanske låta någon annan göra det istället? Det kan tex vara bokföring, säljsamtal eller liknande.
 
6. Gör ett veckoschema. Tex att du varje måndag mellan 9.00-12.00 ska arbeta med marknadsföring, varje måndag mellan 13.00-16.00 ska du arbeta med administration. Det här är bara exempel, och är det så att dina veckor ser olika ut så försök ändå att sätta upp hur många timmar per vecka du ska arbeta med tex marknadsföring, försäljning, kundvård, administration osv. Det är också här det är bra att lägga in block för ledighet, återhämtning, träning och reflektion. 
 
7. För att få mer gjort varje dag och för att uppnå en härlig "bra dagkänsla" så ofta som möjligt så är mitt tips att göra en 3-stegsplan för varje dag. Det är helt enkelt en lista med 3 saker som du ska göra under den dagen. Genom att skriva ner de tre viktigaste sakerna du vill ha genomfört under dagen och sen kunna stryka dem, gör att dagen känns så mycket lättare och du får en anledning att fira när du klarat dina 3 mål.  Fundera på hur du vill fira dina genomförda dagar. Det kan vara att du skriver en stjärna på listan, att du ringer en affärskollega och berättar om dina framgångar eller att du ger dig själv en kram :-) 
 
Kom igen nu och gör 2014 till ett fantastiskt företagsår. Det ska jag göra! 
 
Må gott!
 
Sofia 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0