Hur får du saker gjorda - rätt saker?

Några övningar och verktyg för att få mer struktur och mer tid till rätt saker som jag brukar använda är:

 

Tidstårtan
Ett sätt att ta reda på vad du gör på dagarna och hur mycket tid du ägnar åt olika saker är att göra tidstårtan. Skriv först upp på ett papper alla dagliga sysslor du gör. Räkna ihop dem och rita sedan en cirkel som du fyller med de saker du räknat upp, indelat i olika storlekar på tårtbitarna utifrån hur mycket tid du ägnar åt den saken. Det blir ett sätt att få svart på vitt hur mycket tid du t.ex. ägnar åt att läsa och svara på mail, städa, osv. Utifrån den vetskapen kan du se om du behöver göra några förändringar för att få mer balans. Är det någon uppgift som du inte behöver göra varje dag? Är det någon uppgift som du kan delegera till någon annan?

 

Lappövning
En övning du kan göra också är att skriva ner alla saker du gör på varsin post it lapp. Gå sedan igenom lapparna och se vad du vill fortsätta göra och vad du inte vill fortsätta med. De lappar som du inte vill ha kvar behöver du se över om någon annan kan göra eller fundera på om de behöver göras överhuvudtaget.

 

Blocka tid
Att blocka tid innebär att du får en bättre struktur över din tid och över det du gör. Försök att sätta dig regelbundet, minst en gång i veckan och gör din tidsplanering. 

Det gör också att du kan blocka ihop vissa små ärenden under en tid och på så sätt kunna ägna dig mer koncentrerat åt saker som tar längre tid utan att bli störd. Du kan använda en modell för att blocka tid där du kan utgå från post-it lapparna och tidstårtan. Vad gör jag på dagarna? Vilka är mina sysslor? Vad är bråttom, vad kan vänta? Vad är viktigt? Vad är inte viktigt? Kom ihåg att lägga in tid för dig själv när du blockar tid. Tid för eftertanke, tid för att förbereda möten och tid för omvärldsanalys.

 


Effekten av att blocka tid gör att du kommer känna dig:
• Mer effektiv
• Mer strukturerad och fokuserad
• Mår bättre
• Får tid över
• Ökar kvalitén på ditt arbete


  
Få struktur och ordning med dagliga, veckovisa eller månadslistor
Utifrån dina planer kan du sedan göra dina Att göra listor. För varje dag, för en vecka eller en månad. Gör på det sätt som passar dig bäst. Jag och många med mig älskar att skriva ner vad som ska göras på listor och känna känslan av när man kan stryka punkt för punkt på listan. Det blir verkligen en bekräftelse på att man gjort något och att man är klar med uppgifter. Jag har en daglig lista med fyra-åtta uppgifter som jag ska hinna under dagen. Sen har jag en veckolista med mer övergripande punkter och en månadslista över tex olika projekt och uppdrag som pågår under månaden. Det ger mig en bättre överblick över hur mitt arbete ser ut och vad jag behöver prioritera. 


Boktips för dig som vill få mer tid!

Lagom till Bokmässan lanserar tidscoachen Dorota Pettersson sin bok "5am är ingen tidpunkt. Det är en livsstil". Boken ger dig allt du behöver för att starta din dag med fokus. Ett fokus som håller genom hela dagen. Du får mer energi, blir mer effektiv och känner vardagsglädje.

Dorotea har också ett program du kan gå med i som heter 5 AM ACADEMY. Det är platsen där du som vill finna fokus i ditt liv kan hitta det du behöver. 5AM är en modell för fokus, effektivitet, produktivitet, välmående samt energi. En helhetslösning helt enkelt som gör att din vardag blir njutbar och du har utrymme att göra det du idag drömmer om. 5AM handlar om tidiga mornar men främst om att få din egen stund för att strukturera upp din dag. Det är en modell där det finns en tydligt tillvägagångssätt men som är helt anpassningsbart efter dig och ditt liv. Du gör inte som alla andra gör utan du gör på ditt sätt. Du designar ditt eget liv tillsammans med andra 5AM:are.

Läs mer om 5 AM och om boken här >>
 
 

En av mina kunder..

Ibland får jag frågan om vad jag jobbar med. Den är både lätt och svår att svara på. Lätt därför att man kan sammanfatta det med att jag hjälper företag med marknadsföring, försäljning och affärsutveckling. Svår därför att varje uppdrag ser väldigt olika ut och att jag har en bredd i mina kunskaper som gör att jag ena dagen skriver texter, andra dagen jobbar med mat och tredje dagen håller föreläsning. Så ingen dag är den andra lik. Kanske ska man renodla och nischa in sig på en del av allt detta? Samtidigt är jag en person som har behov av förändring, omväxling, rörelse och utveckling. Så kanske är det precis som det ska vara just nu? Tänkte iallafall berätta om en av mina uppdragsgivare, Werners Gourmetservice.

Werners Gourmetservice är en importör och restaurangleverantör med försäljningsverksamhet mot restauranggrossister, restauranger, catering, storhushåll, butiker och konditorier. Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. De har ett 70-tal leverantörer som tillsammans förser Werners med drygt 1400 artiklar till sortimentet. Verksamheten inbegriper inte enbart produktförsäljning utan de har även matlagningskurser, inspirationsdagar och föredrag. Sedan ett år tillbaka hjälper jag Werners Gourmetservice vid olika event, mässor och att visa produkterna i butik. Ett fantastiskt roligt uppdrag där jag får nytta av mitt intresse för mat, service och försäljning, men jag får också lära mig mycket nytt om dessa fantastiska produkter vi jobbar med. Igår jobbade jag med deras goda Ankrilette och den fina Fikon och lagerbladsmarmeladen. Nästa helg är vi på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan och i november kan du
träffa oss på Mitt Kök mässan.
 
Vill du också ha hjälp med att marknadsföra och sälja dina produkter eller tjänster eller skapa event? Kontakta mig på info@sofiagynge.se eller 070-6851701


Läs mer om Werners Gourmetservice här >>
 
 

Föreläsning för Winnet i Jönköping

Den 18 september var jag inbjuden av Winnet Jönköping till vackra Brunstorps Gård utanför Jönköping för att föreläsa.

Winnet Jönköping är ett resurscentrum för jämställd tillväxt och utveckling. Det kan handla om arbete, hälsa, utbildning, företagande, ledarskap, breddad demokrati samt att främja kvinnors deltagande i samhällsdebatten och i det politiska arbetet, och stödja arbetet för en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Jag var inbjuden till en träff där målet var att inspirera fler boende runt pilgrimslederna i Småland att starta Bed & Breakfast i sina hem och på sina gårdar. Att pilgrimsvandra har blivit mycket populärt i Småland och man erbjuder flera fina leder som tex Västra Sigfridsleden, Fransiskusleden, Nydalaleden och Munkaleden.
Oftast är det mellan 1-2 mil som en vandrare går i en dagsetapp. Då vill man inte gå ännu längre för ett boende.

Föreläsningen höll till på en otroligt vacker gård, Brunstorps Gård. Där driver Sema Kösebas café och Bed & Breakfast. Bland fruktträd och blommor finns Bränneriet på Brunstorps Gård som man kan hyra för övernattning. Gården har anor från 1300-talet och i trädgården har man en fruktträdsbank med ca 130 olika äppelsorter, ca 30 olika sorters päron och ett 20-tal olika körsbär och plommon.

Jag föreläste om min erfarenhet från tiden när vi drev vandrarhem och Bed & Breakfast i Sälen och Sema berättade sin historia om hur hon blev Café och Bed & Breakfastägare. Gemensamt för oss båda var att vi drog igång verksamheter utan att ha något kapital. Hennes historia var fantastisk och visar verkligen på att det går att förverkliga drömmar om man bara vill och är lite påhittig.

Ett 20-tal deltagare kom och lyssnade, köpte min bok och blev inspirerade. Själv blir jag alltid lika glad när jag får komma ut och träffa underbara människor, föreläsa och inspirera med min historia. Det ger en enorm kick och glädjekänsla som är obeskrivbar. Jag är så tacksam och glad för denna dag!
 
Vi hamnade i Jönköpings tidning också :-)

Vill du boka mig som föreläsare? Maila eller ring :-) info@sofiagynge.se 070-6851701

RSS 2.0