Så varför ska du besöka Santa Pola?

Reseinspiration / Permalink / 0
 

Den lilla kuststaden Santa Pola är belägen 17 km söder om Alicante och endast 10 km söder om Alicantes flygplats. Här bor drygt 30.000 invånare som säkerligen fördubblas under turistsäsongen.

Strax ovanför staden ligger ”saltsjöarna” där man utvinner salt, samt att det är ett rikt fågelliv här där du har chansen att se tex flamingos. 

I Santa Pola har många spanjorer sina semesterbostäder, men det är även en hel del skandinavier som hittat hit och under våra dagar här i slutet av oktober träffade vi på svenskar både på restauranger, i butiker och på stranden.

Kustlinjen är ca 12 kilometer lång och erbjuder förutom härliga bad i klart vatten även vattensporter såsom vindsurfing, kite, segling, kanot, dykning och snorkling.

Santa Pola är också känd för sin fiskehamn där fiskebåtarna levererar färsk fisk och skaldjur varje eftermiddag. Här kan man se restuarangägarna köpa in sin fisk till kvällens middag.

Att göra

  • Promenera, spring eller cykla längs den vackra strandpromenaden.
  • Ta en båttur (ca 20 min) till den gamla fängelseön Tabarca och snorkla bland reven eller upptäck den lilla staden.
  • Segla, vindsurfa, paddla kanot, kitesurfa –  det är idealiskt för vattensporter här.
  • Strosa i stan, gå på Sjöfartsmuseet, Saltmuseet, Akvariet, eller besök marknaden.
  • Besök saltsjöarna som bjuder på vackert skådespel vid solnedgången när solen speglar sig i sjöarna, här finns också ett rikt fågelliv så har du tur ser du en och annan flamingo som speglar sig i sjön.
  • Håll utkik i kalendern på turistbyråns hemsida - det är ett rikt kulturliv här med film, teater och musikevenemang samt firande av olika högtider under året med parader och aktiviteter i staden. 
  • Det finns ett flertal golfbanor i närheten av staden.
  • Vandra i bergen en kort bit från staden.

Mat och dryck
Det finns en mängd caféer, vinbarer, små tapasställen, pinserior, och fiskrestauranger som serverar typiska tapasrätter, risrätter, paella och grillad fisk.
Några ställen jag kan rekommendera är Los Curros och Restaurang ZBRA samt vinbaren Vino Solo som drivs av en svensk man. Men du behöver bara bege dig ut på stan eller vid hamnen så hittar du något trevligt ställe att slå dig ned på. Tänk dock på att vissa av restaurangerna öppnar för middagsservering vid 20- 20.30. 
Ett tips om du bor i lägenhet – köp hem fisk och skaldjur och färska grönsaker från marknaden eller Mercadonan och gör en egen tapaskväll eller en god fisk och skaldjursrätt. Färskare kan det inte bli.

Det jag tycker om med Santa Pola är att det fortfarande är en levande fiskeby och att du möter lokalbefolkningen på stadens charmiga torg och på cafeér och tapasbarer. Det är också en lagom stor stad som gör att du lätt kan promenera i stadskärnan, på strandpromenaden och till marknaden utan att behöva ta buss eller taxi någonstans. 

Läs mer på  www.turismosantapola.es

 
 
 
 
Till top