Miniguide för att resa till Cinque Terre

Reseinspiration / Permalink / 0
 

Cinque Terre, en 12 kilometer sträcka av den italienska rivieran består av fem färgglada fiskebyar, som erbjuder en unik och oförglömlig upplevelse. Den här miniguiden hjälper dig att planera ditt besök på detta förtrollande resmål.

Vi börjar med den vanligaste frågan – vilken är den bästa tiden att åka till Cinque Terre?

Pratar vi klimat så är den bästa tiden att besöka Cinque Terre Maj till Oktober. Under den här perioden har du en behaglig temperatur och lite nederbörd, även om det kan vara regniga dagar.  Temperaturen under sommaren ligger mellan 20-30 grader och under vintern 5-15 grader.

Sen kan vi prata folksamlingar. Det kommer nämligen många dagsturister från olika delar av Italien och från kryssningsfartyg som lägger till vid hamnstäder längs kusten samt att det är många som bor i intilliggande byar och tar tåget hit några stationer, eller så väljer man att bo i några av de fem byarna.   Jag har själv varit där två gånger i början av augusti och en gång i slutet av september och det var nästan mer turister i september än i augusti. Så, för att undvika de allra största folksamlingarna i byarna så bör man välja att resa dit tidig vår eller sen höst. Men jag har valt att vara där i augusti och september då jag tycker om att bada i det då uppvärmda havet, och jag har hittat sätt att undvika de värsta tiderna på dagen då det är som flest turister på tågen och i byarna. Ett av mina tips är att starta tidigt på morgonen med vandringen för att få leden nästan för dig själv.

Åker du under sommarmånaderna så är det mer aktiviteter såsom konserter och evenemang, medan det under övriga delar av året är lite lugnare i byarna.

Så här tar du dig till Cinque Terre
Med flyg:
De närmaste större flygplatserna är Pisa International Airport (PSA) och Genua Cristoforo Colombo Airport (GOA).

Med tåg: Regionen har goda förbindelser med tåg, och du kan nå Cinque Terre via La Spezia. Ett Cinque Terre-kort ger dig obegränsade tågresor mellan de fem byarna under din vistelse. Ladda ner appen Trainline så kan du se tidtabeller i realtid och köpa biljetter online.

Med bil: Även om det är möjligt att köra bil kan det vara svårt att parkera, och byarna utforskas bäst till fots eller med tåg.

Var ska man bo när man besöker Cinque Terre?
Cinque Terre erbjuder olika boendealternativ, inklusive hotell, pensionat och Airbnb. Mitt tips för att uppleva regionens sanna charm är att bo i en av byarna som Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola eller Riomaggiore. Många väljer också att bo i hamnstaden La Spezia eller i Levanto eller andra byar norr om de fem byarna. Boka i god tid, särskilt under högsäsong.

Det finns fina boenden i alla fem byarna. Den största byn är Monterosso al Mare och den är också belägen vid havet med fin strand, och rätt platt. Riomaggiorre, Manarola och Vernazza är pittoreska byar som har kontakt med vattnet men inte så mycket stränder. De är också mer backiga.  Corniglia är belägen högre upp och man tar antingen en liten buss upp till staden från tågstationen eller går upp för en trappa. Det är den minsta staden och många uppskattar att bo där då det är lite lugnare.

Själv har jag valt att bo i Monterosso al Mare, som är uppdelad på den gamla och den nya delen och förbinds med en tunnel. Det tar bara några minuter att gå mellan gamla och nya delen. Båda sidorna är fina att bo i men i den nya delen har du närmare till tågstationen.

Riomaggiore: Den sydligaste byn med färgglada byggnader och en charmig hamn.

Manarola: Känd för sitt vin, sina vandringsleder och den ikoniska Kärleksstigen som öppnar igen sommaren 2024.

Corniglia: Uppe på en klippa, med fridfull utsikt och en fridfull atmosfär.

Vernazza: En vacker hamn, ett medeltida slott och fantastiska skaldjur.

Monterosso al Mare: Den största byn med vackra stränder och historiska platser.

Hur tar man sig runt mellan byarna?
Utforska byarna till fots, med tåg eller med båt. Stigarna som förbinder byarna erbjuder hisnande vyer över kusten, men var beredd på branta stigningar och ojämna stigar. Jag rekommenderar att man har vandringskängor med höga skaft när man går lederna, då det är ojämnt underlag med både stenar och rötter. Många går i vanliga gymnastikskor men jag har själv vrickat foten och även träffat andra som gjort det så därför rekommenderar jag skor med höga skaft.

Köp ett Cinque Terre-kort, som finns i olika alternativ, för att få tillgång till vandringsleder, tågtjänster och bussar i nationalparken. Det stöder också bevarandet av området.

Tiden det tar att gå mellan byarna i Cinque Terre kan variera beroende på flera faktorer, inklusive din fysiska förmåga, vandringshastighet och de specifika stigarna du väljer att följa.

Här är en uppskattning av gångtiden mellan de olika byarna:

Monterosso al Mare till Vernazza: Cirka 2-3 timmar.

Vernazza till Corniglia: Cirka 1-1,5 timmar.

Corniglia till Manarola: Cirka 1 timme.

Manarola till Riomaggiore: Cirka 1 timme.

Observera att dessa tider är ungefärliga och kan variera beroende på din kondition och väderförhållandena. Det är alltid en bra idé att kontrollera med lokala turistbyrån för att få den senaste informationen om vandringsvägarna när du besöker Cinque Terre, eftersom stigar kan vara stängda eller under reparation vid vissa tillfällen. Är lederna för våta på grund av regn stängs de då det blir väldigt halt. Du hittar alltid information om lederna på www.parconazionale5terre.it

Att äta och dricka när du besöker Cinque Terre
Med sin närhet till Liguriska havet är Cinque Terre känt för sina fisk- och skaldjursrätter. Förutom fisk och skaldjur kan du njuta av traditionella italienska rätter som risotto, lasagne och ravioli, ofta gjorda med lokala och säsongsbetonade ingredienser. Du kan njuta av en mängd nyfångad fisk och skaldjur, inklusive ansjovis, bläckfisk, musslor och mycket mer. Prova rätter som "spaghetti alle vongole" (spaghetti med musslor) eller "pesce al forno" (bakad fisk).

Cinque Terre är känd för sin pestosås, som är gjord av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivolja av hög kvalitet. Denna smakrika sås används i en mängd olika pastarätter, till exempel trofie al pesto, som är en lokal specialitet.

Focaccia är en typ av italienskt tunnbröd, och det i Cinque Terre är särskilt gott. Den toppas ofta med olivolja, örter och ibland till och med körsbärstomater. Det är ett perfekt mellanmål eller en lätt måltid.

Du hittar en mängd olika lokalt producerade ostar i Cinque Terre, inklusive pecorino och getost. Dessa ostar serveras ofta som antipasti eller som tillbehör till vin.

När det kommer till vin producerar Cinque Terre ett unikt och smakrikt vitt vin som kallas Sciacchetrà. Detta söta vin är gjort på de lokala druvsorterna Bosco, Albarola och Vermentino. Det avnjuts ofta som dessertvin och passar bra till lokala sötsaker och bakverk.

Glöm inte att njuta av lite gelato medan du utforskar de pittoreska byarna i Cinque Terre. Gelatobutikerna erbjuder ett brett utbud av smaker.

Cinque Terre är också känt för sin utmärkta olivolja. Regionens milda klimat och bördiga jord gör den idealisk för olivodling. Du kan hitta lokala extra jungfruolivoljor som används i många rätter och som krydda.

När du äter middag i Cinque Terre har du möjlighet att njuta av dessa kulinariska läckerheter samtidigt som du njuter av den hisnande utsikten över Medelhavet och de färgglada byarna som klamrar sig fast vid klipporna. Kombinationen av färska, lokala råvaror och traditionella italienska matlagningstekniker skapar en minnesvärd mat- och vinupplevelse. Jag rekommenderar att du bokar bord för att äta middag under högsäsong.

Fem skäl till att besöka Cinque Terre

Vandring: Nationalparken Cinque Terre erbjuder fantastiska vandringsleder, bland annat den berömda Sentiero Azzurro (Blå leden). På turistkontoren i varje by kan du köpa kartor men det finns också enklare kartor på hotellen och när du köper ditt vandringskort.

Stränder: Koppla av på de vackra stränderna i Monterosso och Vernazza. Monterosso har de längsta stränderna. Några delar är gratis medan andra delar behöver du hyra solsäng på.

Mat och vin: Njut av lokala specialiteter som pesto, skaldjur och Sciacchetrà-vin. Köket i Cinque Terre återspeglar regionens kustnära läge och har en kombination av färska skaldjur, lokala råvaror och traditionella italienska smaker. Ett tips är att leta upp en pestoskola eller en vingård som erbjuder vinvandring och vinprovning.

Båt och vattensport: Ta en båttur för att njuta av ett unikt perspektiv på byarna från havet. Båtarna går från alla byar utom Corniglia. Ett tips är att åka till den vackra hamnstaden Portovenere som är belägen strax innan La Spezia. Här kan du strosa runt och njuta av staden och maten, ta sedan båten tillbaka eller ta buss till La Spezia och därefter tåg till den byn du bor i. Bra att veta är att om det är för blåsigt och höga vågor kan inte båtarna lägga till och de ställs då in. Det finns både de större båtarna som går mellan byarna men du kan också följa med på mindre båtar som erbjuder solnedsgångsturer med mera.

Det finns också möjlighet att hyra kajak, snorkla och dyka för att uppleva havets värld i Cinque Terre.

Shopping: Köp med dig pesto, olivolja, honung eller det lokala vinet. Det finns också fint hantverk såsom keramik, textilier och smycken.

Tänk på att:
Cinque Terre är i allmänhet säkert, men var försiktig när du vandrar, följ spårreglerna och håll ett öga på dina tillhörigheter i trånga områden. Det finns organiserade ligor som utför fickstölder på tågen mellan byarna och i trängsel i städerna.

Cinque Terre finns med på UNESCO:s världsarvslista. Var uppmärksam på miljön genom att undvika nedskräpning, respektera den lokala kulturen och inte störa djurlivet.

 Sammanfattningsvis är Cinque Terre ett magiskt resmål som kommer att ge dig oförglömliga minnen. Oavsett om du är en naturentusiast, en matälskare eller en kultursökare, har denna bit av det italienska paradiset något för alla. Planera din resa, njut av skönheten och njut av upplevelserna som gör Cinque Terre till en unik pärla på den italienska kusten.

Vill du följa med mig och en grupp härliga människor så åker vi dit i september 2024. Jag har satt ihop en resa som gör att du får uppleva mina favoritställen, vandra tillsammans med mig och njuta av att det mesta är planerat för att fungera så smidigt som möjligt.  Läs mer om resan här. Begränsat antal platser, så hör av dig på mail om du är intresserad. [email protected]

 
Till top